Växjö

22-24 APRIL

 

OM VÄXJÖ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTON: ALEXANDER HALL

 

”Guldstaden”, ”Europas Grönaste stad”, ”Staden där det alltid regnar” och ”Rondellernas stad”. Ja, kärt barn har många namn. I detta fall handlar det självklart om vårt älskade Växjö.

 

Men vad är det då som gör Växjö så bra? Detta är en fråga som har lika många svar som det finns invånare i staden. Allt beror helt enkelt på vem det är som du frågar.

 

Skulle du fråga den småländska sportnörden så skulle du förmodligen fått höra om Växjö Lakers stora framgångar, hockeylaget som kammade hem SHL-guldet förra säsongen. Eller det anrika fotbollslaget Öster IF, som bl.a. lyckats odla fram legendaren Thomas Ravelli. Eller kanske skulle individuella idrottare nämnas, som OS-guldmedaljören Carolina Klüft och tennisstjärnorna Mats Wilander och Jonas Björkman.

 

Låter du istället en bokmal beskriva Växjö så skulle du fått höra att det är staden som lockar fram poesi, vackert som livet självt. Du hade kunnat räkna med namedropping av kända Växjöförfattare som nobelpristagaren Pär Lagerkvist, utvandrarskribenten Vilhelm Moberg, popsångar-mamman Margareta Strömstedt och kvinnorättskämpen Elin Wägner.

 

Musikfantasten hade istället pratat om storslagna grupper som The Ark, Melody Club, eller det populära dansbandet Thorleifs, som bland annat gjort det fenomenala samlingsalbumet ”Saxgodingar” och till och med spelat in låtar på tyska. Kanske hade du fått höra om schlagerveteranen/ Damernas Värld-bloggaren/programledaren Charlotte Perrelli, som även hon härstammar från Växjö. Är man mer inne på klassisk musik så är det stora Växjönamnet Kristina Nilsson, operasångerskan som för 150 år sedan turnerade världen runt. Lite som 1800-talsoperans kvinnliga motsvarighet till Avicii.

 

Möter du istället en skogsmulle av typen som säger ”lynx lynx” istället för lodjur, så kan du räkna med att hen beskriver Växjö som Carl von Linnés, botanikens fader, hemstad. Detta faktum är dock svårt att missa då allt från universitet till gallerior, parker och gator i staden är uppkallade efter honom. För naturmänniskan är också närheten till de gröna skogarna, de många naturreservaten och de vackra stillsamma insjöarna som lockar hoper av tyska turister varje sommar, värda att nämnas som en del av Växjös storhet.

 

Träffar du en kommunpolitiker, så får du säker veta att Växjö är ”Europas grönaste stad”. Denna catchiga fras kommer från att en brittisk BBC-reporter benämnde Växjö med dessa ord i ett reportage. En gång. För åtta år sedan. Två år senare utnämnde dock BBC en helt annan stad till Europas grönaste. Men försent. Växjö hade redan anammat uttrycket och klubbat igenom det som ny kommunslogan.

 

Växjö är helt enkelt en stad att förundras över. En stad fylld av kultur, natur, sport och massor, massor med regn.

Varmt välkomna hit!

 

info@ps16.se - #PS16Vaxjo